MOJE ISKUSTVO: NIKON ŠKOLA

Nekoliko meseci nakon pokretanja bloga shvatila sam  da je vizuelno predstavljanje tema koje obrađujem bitno koliko i sam sadržaj. Zbog toga sam neko vreme provela istražujući svet objektiva i učeći o fotografiji kako bih pronašla model fotoaparata koji je zadovoljavao moje standarde. Tako je počelo moje druženje sa Nikonom D3300 koji je namenjen početnicima, lak je za korišćenje i, sto je najvažnije, za relativno pristupačnu cenu obećava dobar kvalitet.

Iako sam na internetu pronašla neke od odgovora na svoja pitanja, i dalje mi nije bilo sasvim jasno šta je, tačno, ISO, blenda i ostali termini kojima su se razmetali korisnici najrazličitijih foruma koje sam posećivala. Osim toga, kao i mnogi koji prvi put dođu u susret sa ozbiljnijim fotoaparatom, upala sam u zamku misleći da kvalitet fotografije zavisi isključivo od opreme kojom raspolažem. Ipak, tri nezaboravna vikenda koja sam provela na kursu namenjenom Nikonovim korisnicima pokazala su mi suprotno-osoba iza objektiva, osećaj i trenutak su barem jednako važni na putu ka dobroj fotografiji.

“Skill in photography is acquired by practice and not by purchase.”

– Percy W. Harris

 

Nikon škola

Kurs je bio usmeren na korisnike Nikon-ove opreme-u grupi nas je bilo petoro i svi smo bili različitog stepena znanja, od amatera do ljudi sa višegodišnjim iskustvom.  Svaki čas je bio drugačiji, predavanja su bila zanimljiva i u opuštenoj atmosferi, a akcenat je bio na praksi, što meni uvek odgovara. Pored toga, bila sam oduševljena prilikom da upoznam studijske uslove, a rad sa različitim osvetljenjem je pomogao da bolje razumem teoriju i koristim svetlost koja je najbitniji faktor pri nastanku fotografije.

“I am forever chasing light. Light turns the ordinary into the magical.”

– Trent Parke

Prvi vikend je bio rezervisan za mrtvu prirodu i različite setove sa prirodnim osvetljenjem, reflektorima koji imitiraju sunčevu svetlost, kao i na upoznavanje sa fotoaparatom i svim njegovim mogućnostima. Blenda, ekspozicija i ISO više nisu bili pojmovi koji me zbunjuju-uz to,  sa automatskog režima prešla sam na manuelni i preuzela kontrolu nad podešavanjima, što je pre toga delovalo gotovo nemoguće.

„I think all art is about control – the encounter between control and the uncontrollable.”

– Richard Avedon

Teorijski deo tokom drugog vikenda obeležila su predavanja o figuri i portretu, dok je razgovor o radovima velikana fotografije animirao svakog od nas. Predavač,  Milan Živković, podsticao je grupu na diskusiju i deljenje mišljenja o fotografijama, što nam je kasnije pomoglo pri samom procesu fotografisanja. Nakon toga, usledio je rad sa modelima – to je bilo novo iskustvo tokom kojeg sam isprobavala različite vrste objektiva.

nikon skola

Tokom treceg vikenda akcenat je bio stavljen na pejzažnu fotografiju. Sa opremom u torbama krenuli smo nesto dalje od Beograda, u Omoljicu i Ivanovo gde smo van studija, uz raznolik krajolik, mogli da istražujemo potencijal fotoaparata i objektivom zabeležimo trenutke u prirodi. Mir koji prekida samo okidač na fotoaparatu, posmatranje detalja koje inace previdim i fokus na boje i oblike imali su gotovo meditativno dejstvo. Druženje se završilo ručkom u ribljem restoranu gde smo razmenjivali utiske i iskustva.

Utisci i preporuke za one koji žele dalje da uče

Svakako, Nikonova škola fotografije je prevazišla sva moja ocekivanja. Praktični rad i iskoristivost teorijskog dela kursa omogućuju napredak koji je odmah primetan. Meni, kao početnici, bilo je važno da se upoznam sa različitim tipovima fotografije, setovima opreme i mogućnostima svog fotoaparata tako da se, uz savete i predavanja, svaki minut proveden na časovima Nikonove škole isplatio. Na kraju, bez obzira na to koliko dugo se bavite fotografijom, verujem da pohađanje kursa moze samo da doprinese kvalitetu onoga sto uhvatite objektivom.

“If I have any ‘message’ worth giving to a beginner it is that there are no shortcuts in photography.”

– Edward Weston

nikon skola

nikon skola

Na kraju teksta vas čekaju linkovi gde možete saznati više o samoj školi mada sam se trudila da odgovorim na sva pitanja koja se mogu javiti. Ukoliko vas još nešto interesuje, pišite u komentarima, na mejl ili na nekoj od društvenih mreža. Takođe vam preporučujem tekst sa korisnim internet adresama za ljubitelje fotografije i još jedan o Irvingu Penu i njegovom neobičnom projektu o kome smo pričali na časovima u Nikon školi. I jedan i drugi napisala je Dijana sa bloga Sasvim obična devojka, od koje sam dobila toliko korisnih saveta o fotografiji i veliku podršku, tako da je sada već posmatram kao mentora kada je ova oblast u pitanju.

Iako smo fotografisali iste stvari i predele, fotografije svakog od polaznika su bile drugačije. I to ne samo zbog različitog iskustva već i zbog ličnosti i našeg temperamenta. To je na umu imao i Elliott Erwitt kada je rekao ,,Photography is an art of observation. It has little to do with the things you see, and everything to do with the way you see them.“ Zbog toga mislim da je fotografija moćan izraz  i divna prilika za deljenje jedinstvenog pogleda na svet.

Za više infomacija o školi posetite i ovu adresu, a za još fotografija i inspiracije lajkujte i Nikon instagram i facebook stranicu.

 

*ovaj post je urađen u saradnji sa Nikon Srbija. Više o tome saznajte OVDE.

4 Comments

 1. Moram priznati da sam veliki ljubitelj fotografije, a posebno izdvajam crno bele koje onako posebno volim!
  “Color is descriptive. Black and white is interpretive.” Eliott Erwitt :), cuveni fotograf Merlin Monro..:)
  Moram priznati da si napravila fenomenalne fotografije, posebno bih izdvojila portete..
  Svaka cast, i u iscekivanju jos lepih fotkica..

  Veliki pozdrav,
  Maja

  http://www.mycosmosoul.wordpress.com

  • Hvala ti puno Majo, baš mi je drago što ti se dopadaju i što ti je tema interesantna! A na časovima najzanimljivije predavanje je baš o portretima bilo, spomenuli smo Erwitta, Avedona i Annie Leibovitz između ostalog. Erwitt mi je omiljeni, i pre nego što sam se zainteresovala ovako za fotografiju, obožavala sam da gledam njegove fotografije iz knjige Dog Dogs.

 2. Sjajan post i sjajne fotografije! Ne znam šta više volim da vidim, ovako sjajno odrađene portrete ili fenomenalnu prirodu. Nastojim da sama naučim što više o svom aparatu, ali ide veoma sporo. Već neko vrijeme mjerkam ovu školu i djeluje mi da zaista vrijedi. Hvala ti što si podijelila svoje utiske sa nama. 🙂 Inače, tematika tvog bloga me oduševljava svaki put. Samo nastavi! 🙂

  • Hvala ti puno na ovim divnim rečima! Ista situacija je bila i kod mene, ali eto škola je stvarno pomogla da upoznam fotoaparat i budem svesna njegovih mogućnosti. A ostalo je sad na daljem učenju i vežbanju. Ako imaš dodatna pitanja u vezi kursa, slobodno se javi. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *