3 aplikacije koje će vam pomoći da se opustite

Internet je napravio revoluciju i uneo toliko pozitivnih promena u naše živote, omogućio da se u svakom trenutku vidimo sa dragim osobama(i hvala mu, jer 300 km često stoji između mene i ljudi koje volim) i olakšao nam je pristup informacijama i znanju. Naravno, postoje loši primeri gde tehnologija, gomila notifikacija i društene mreže narušavaju koncentraciju i skraćuju vreme koje provodimo u odmoru. O tome se može mnogo govoriti, ali danas želim da se fokusiramo na pozitivne stvari i da iskoristimo moć interneta, telefona i sjajnih aplikacija koje mogu da nam pomognu da se opustimo, ugrabimo koji trenutak u toku dana i posvetimo se odmoru kako bi kasnije bili produktivniji i lakše se suočili sa svim dnevnim zadacima.

U nastavku vas čekaju predlozi za aplikacije koja će vam pomoći da se opustite dok mažete svoje omiljeno ulje i uživate u lenjoj nedelji, dremate ili spremate se za spavanje.

aplikacije za opustanje

Noisli

Ukoliko se nestrpljivi da odete na letovanje, ili jedva čekate jesen kako bi uživali u dobovanju kiše po prozorima, obratite pažnju na Noisli. Ova apikacija vam omogućava da napravite svoju omiljenu kombinaciju i uživate u zvucima iz prirode. Ono što se meni posebno dopada jeste jednostavan dizajn, mogućnost čuvanja kombinacija i tajmer. Bilo da vam je potrebno da se skoncentrišete na radni zadatak pred vama, ili ste završili obaveze i želite da preovedete mirnu noć čitajući knjigu, uz zvuk pucketanja vatre iz kamina, Noisli je pravi izbor.

Power Nap

Ostajemo u domenu opuštajućih zvukova, ali ovoga puta fokusiramo se na dremanje. Ne volim da spavam posle ručka, jer osim toga što izgubim dobar deo dana koji sam mogla pametnije da iskoristim, posle te duge pauze osećam se još umornije. Tokom vremena otkrila sam da mi dremke koje traju kraće, mnogo više prijaju, jer osećam da sam stvarno odmorila i ne moram opet da prolazim kroz dugi proces razbuđivanja. Power Nap je u stvari tajmer koji vam dozvoljava da dremate do 30 minuta, uz opuštajuće zvukove, a najbolje od svega je to što ,,snooze” dugme ne postoji, tako da nema opcije za bilo kakvo odlaganje i čuveno ,,još pet minuta”.

f.lux

Znamo da preterano gledanje u elektronske uređaje može da poremeti san i preporuka jeste da se oni izbegavaju par sati pre odlaska u krevet. Sa druge strane, moje obaveze su takve da je taj period nekada jedino vreme kada mogu da pretražim nešto na internetu, pišem rad, sastavljam listu za kupovinu ili pohađam neki online kurs. Aplikacija f.lux pomaže da bezbedno gledamo u ekran i ne remetimo san, tako što prilagođava spektar boja koje se prikazuju na ekranu sa okruženjem u kome se nalazimo. Tokom večeri su to mnogo topliji tonovi, koji više prijaju oku od dnevnih boja. U početku može biti čudno, ali pružite šansu ovoj aplikaciji i čuvajte svoje oči i miran san.

Nadam se da vam se izbor dopada, a podsećam vas i na tekst o jutarnjim navikama, gde spominjem još dve sjajne aplikacije za meditaciju. Posebnu pažnju obratite na Headspace, čiji je osnivač Andy Puddicombe nazvan Jamie Oliverom meditacijezbog jednostavnog i razumljivog pristupa i širenja svesti o tome koliko je bitno da u toku dana usporimo i makar 10 minuta posvetimo sebi.

Linkovi su tu, ostaje samo da odaberete zvuk koji volite, zavalite se u fotelju, radnu stolicu ili kauč i date sebi malo oduška. Ukoliko imate neki ritual koji praktikujete tokom dana kada je odmor u pitanju, javite u komentarima. Do sledećeg čitanja, pozdrav!

*fotografija:www.unsplash.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *